OPTYS Logo

Přívěsky na klíče z andílků. Tajemství (nejen) školního dárku odhaleno!

Drátování
Korálkování
Dárky
Šperky
Tvoření s dětmi
Pro školy
Motorika
Korálky
Drát

Hledáte originální a kreativní dárek pro své žáky či děti? Objevte kouzlo ručně vyráběných andílků z drátků. Jsou rychlé, levné a snadné. Hravě je tak zvládnou i menší tvořitelé. Tyto přívěsky na klíče nejen potěší, ale také rozvíjí jemnou motoriku a podporují duševní pohodu. Ideální pro každého, kdo chce nabídnout něco víc než obyčejný dárek.

Délka tvoření: 10 až 30 minut
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Přívěsky na klíče z andílků. Tajemství (nejen) školního dárku odhaleno!

Postup, jak na tvorbu

1. varianta nejjednodušší andílek

Připravte si očkovou jehlu (délka 3 cm), korálek malý o velikosti 4 a velký o 6 mm, křídla a kleště ketlovací nebo ploché. Pokud nemáte korálky v oblíbených barvách, namalujte si přírodní dřevěné korálky fixy Decorpen. Barvení si usnadníte napíchnutím korálku na špejli. Nabarvené korálky nechte chvíli zaschnout. 

Poté navlečte na jehlu velký korálek – tělo anděla, křídla a malý korálek – hlavička. Zakončení uděláte tak, že vytvoříte očko následujícím způsobem: pevně uchopíte konec jehly kleštěmi, druhou rukou držíte anděla a kleštěmi točíte směrem dozadu.

Jednoduchý andílek z korálek a drátku

Vytvořené očko kleštěmi vycentrujte a uzavřete. Takto si můžete z korálků vyrobit nepřeberné množství andílků. Stačí různě kombinovat jejich barvy a velikosti. Použít lze i skleněné voskované nebo broušené korálky. Na velké korálky použijte delší očkové jehly.

Proces tvorby andílka, šperk a dárek

2. varianta – drátovaný andílek s kovovými křídly

Následující varianty andílků jdou udělat i bez kleští, stačí nůžky. Ustřihněte 40 cm drátu tloušťky 0,3 mm a připravte si modré dřevěné 4mm korálky. Z mixu vyberte 5 nejtmavších a navlečte je doprostřed drátu. Ten na okrajích trochu zarovnejte, ať korálky lépe drží ve středu. Tímto vytvoříte první řadu. Na druhou řadu navlečte čtyři středně tmavé korálky a druhým koncem drátu provlečte korálky i opačným směrem.

Drátovaný andílek s kovovými křídly - návod

Oba konce drátu utáhněte, až se druhá řada dostane k té první. Obě řady srovnejte do půlkruhu. Třetí a čtvrtou řadu vytvořte stejně. Jen v každé řadě uberte jeden korálek, ať se šaty anděla rovnoměrně zužují.

Drátovaný andílek s kovovými křídly

Spojte oba dráty k sobě a navlečte na ně křídla a hlavičku z bílého 6mm korálku. Dráty zahněte rukou (nebo kolem kleští) do tvaru očka. Očko uchopte a konce drátů omotejte nad hlavičkou. Vytvoří se tak vlásky. Přebytečné konce ustřihněte a zamáčkněte nůžkami, ať neškrábou.

Drátovaný andílek s kovovými křídly

Tip:

Konce drátu jsou ostré. Drát rozmotejte opatrně, aby se nezauzlil. Mezi prsty či měkkým hadříkem ho protáhněte a narovnejte. Lépe se s ním pak pracuje. Dávejte pozor, ať se nesetře barevná vrstva laku. Vyhněte se kroucení drátu a smyčkám ve tvaru malého psacího „e“. Takovou smyčku nezmenšujte, naopak drát hned rozmotejte a narovnejte.

3. varianta - drátovaný andílek s křídly z korálků

Tato propracovanější varianta navazuje na předchozího anděla. Ustřihněte si 50 cm drátu a připravte si červenožlutý mix 4 mm dřevěných korálků. Na první řadu navlečte na drát sedm červených a pokračujte stejně jako u druhé varianty anděla. Vytvořte celkem sedm řad. V každé je o korálek méně. Sedmá řada končí jedním korálkem. Na jedno křídlo navlečte jedním koncem drátu sedm žlutých korálků, drát provlečte opět červeným korálkem a stáhněte.

Drátovaný andílek s křídly z korálků

Stejně udělejte i další křídlo, a to z druhého konce drátu. Pak oba dráty spojte k sobě a navlečte hlavičku ze žlutého 6 mm korálku. Na závěr vytvořte očko k zavěšení jako u předchozího modrého anděla. Anděl vypadá hezky i v zelené a hnědé kombinaci ze skleněných 4 mm korálků.

Drátovaný andílek s křídly z korálků

4. varianta – rychlý drátovaný andílek

Ustřihněte si 20 cm drátu. Doprostřed navlečte dva malé žluté korálky (4 mm), pak pět velkých korálků (6 mm) a nakonec zase dva malé. Konce drátů spojte k sobě a na oba provlečte jeden malý žlutý korálek (4 mm). Následně křídla, hlavičku v podobě velkého zeleného 8mm korálku a kovovou ozdobu, tzv. kaplík. Na závěr vytvořte očko k zavěšení jako u modrého anděla č. 2.

Rychlý drátovaný andílek - postup

Na závěr k přívěskům s andílky

Teď už jen stačí navléct andílky na kroužek s karabinkou nebo přímo na karabinku. Zdobit mohou nejen klíče či batoh. Pokud přidáte šňůrku, dají se nosit i na krku.

Andílci z korálků a drátků - různé druhy - návod a postup

Zaujala vás tato inspirace? Pak si prohlédněte i návod na drátovaný věneček, zdobené srdce či si projděte informace, jak si osvojit základní tvary pro drátování. Více o drátování a další tipy se můžete dozvědět i z našich předchozích blogů.

Andílci z drátku nejsou jen dárky. Jsou to malé kusy radosti, které můžete vytvořit. Věřte, že tyto přívěsky budou pro vaše žáky či nejmilejší něčím nezapomenutelným, co si odnesou nejen z třídy nebo domova, ale i do života. Staňte se učitelem či rodičem, který skutečně inspiruje!

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli