OPTYS Logo

Odrátujte si jaro. Aneb jak na originální věneček

Drátování
Práce s papírem
Dekorace
Jaro
Korálky

Tentokrát se podíváme na techniku drátování, která kombinuje práci s papírem. Inspirace je vhodná pro jednotlivce, ale také rodiny se staršími dětmi. Ty zabaví i v kroužcích či na hodinách výtvarné výchovy.

Délka tvoření: 1,5 hodiny
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Odrátujte si jaro. Aneb jak na originální věneček

1. krok – tipy na úvod

Pokud nemáte korálky v požadovaných barvách, můžete si třeba obarvit přírodní dřevěné korálky akrylovými fixy. Práci si usnadníte napíchnutím barveného korálku na špejli. Nabarvené korálky nechte pár minut zaschnout. 

Papírové květy si ponechte buď ploché nebo tvarované. Těch druhých docílíte tak, že konce zahnete přes špejli či fix.

Příprava korálek a skládané kytky

Tip:

Při práci s drátemdrát rozmotejte opatrně, aby se nezauzlil. Mezi prsty či měkkým hadříkem, třeba starým tričkem, drát protáhněte a narovnejte. Lépe se s ním pak pracuje.

Dávejte pozor, ať se nesetře barevná vrstva laku. Vyhněte se kroucení drátu, tj. smyčky ve tvaru malého psacího „e“. Takovou smyčku nezmenšujte, naopak rozmotejte a drát narovnejte.

2. krok – příprava květin

Každá papírová květina je složená z 1 ks nejmenšího a 1 ks prostředního květu. A dále z pestíků. Do středu každého květu udělejte šídlem dírku. Dírku opatrně zvětšete hrubší špejlí. Ustřihněte si asi 30 cm drátu kleštěmi nebo nůžkami a připravte si 5 pestíků. Drát ohněte napůl, umístěte ho doprostřed pestíků a pod nimi jej pevně stočte. Takto si vytvořte dva středy z pestíků. Hotové pestíky opatrně prostrčte dírkou v květech.

Tvoření kytek s pestíky

Tip:

Pokud máte menší dírku uprostřed květů, použijte méně pestíků. Když se květ roztrhne, zalepte ho zezadu izolepou.

3. krok – příprava kruhu

Kruh nejprve upravíme, ať korálky nekloužou. Ustřihněte si tak dlouhý drát, s jakým se vám bude dobře pracovat. Pevně omotejte část kruhu, na níž chcete mít korálky s květinami. Když drát dojde, oba jeho konce stočte pevně k sobě. Stočené konce omotejte kolem kruhu a nůžkami zamáčkněte, aby neškrábaly. Podle potřeby přidejte další drát, dokud celá omotaná část nebude pevně držet.

Na oba konce omotané části umístěte pestíky. Na to si ustřihněte kus drátu. (S ním pak budete pokračovat i v následujícím kroku). Vezměte si 10 pestíků, dejte je napůl a pevně obtočte drátem na kruhu. Drát můžete potom i stočit k sobě. Pestíky do květin tak budou dobře držet.

Tip:

Aby se drát při práci moc nezamotal, je jednodušší začít omotávat v jeho středu jedním koncem a pak dle potřeby pokračovat druhým. Vždy ukončete všechny konce drátu zamáčknutím kleštěmi nebo zatlačením nůžkami. Konce jsou ostré, proto to nikdy nedělejte prsty.

Kruh, kytky, pestíky, drát

4. krok – zdobení korálky

Zezadu kruhu korálky nebudou. Při položení nebo zavěšení na zeď tak věneček bude hezky ležet. Začněte nejmenšími korálky hned u pestíků a různě střídejte barvy. Na drát navlečte první 4 korálky (4 a 6 mm) a umístěte je na přední stranu kruhu. Drát obtočte kolem kruhu a vepředu pokračujte do kříže přes navlečené korálky. Takto se lépe zpevní. Navlečte další 4 korálky, obtočte drát a vepředu opět postupujte křížem přes korálky. A to i přes korálky před nimi. Postupně přidávejte další velikosti a navlékejte tolik korálků, kolik je v daném místě potřeba.

Drátem různě křižujte, ať je zdobení pevné. Prázdná místa mezi korálky vyplňte menšími velikostmi. Takto pokračujte směrem ke středu, kde ponechte prostor pro obě květiny. Ozdobte stejně i druhou stranu. 

Zdobení věnečku korálky
Zdobení věnečku korálky

5. krok

Nakonec připevněte květiny. Stačí jen opatrně omotat jejich drátky kolem kruhu, a to i pod květem. Konce začistěte. Nahoře můžete kruh ozdobit stuhou nebo i žlutým lýkem a udělat poutko k zavěšení. 

Tip:

Lýkem můžete ozdobit i celý bílý kruh až ke korálkům.

 

Na našem blogu najdete i více inspirace na drátování. Projděte si třeba základy drátování či návody na drátované srdce nebo drátované sklenice.

Jarní věneček: drát, lýko, pestíky, kytky, korálky

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli