OPTYS Logo

Udělejte si základní tvary pro drátování

Drátování
Dárky
Tvoření s dětmi
Pro školy
Drát

Seznamte s technikou drátování. Zvládnou ji i starší žáci základní školy. A až získáte zručnost, využijete tyto jednoduché tvary pro tvorbu šperků nebo přívěsků. Srdíčka i všechny ostatní tvary totiž můžete ozdobit dle vlastní fantazie! Zkuste to třeba omotáváním tenkého drátu nebo přidáváním korálků.

Délka tvoření: 20 minut / 1 tvar
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Udělejte si základní tvary pro drátování

Jaké nářadí se hodí na drátování?

  • Postříbřený drátek tloušťky 1 mm,
  • sada kleští – ploché na tvarování, štípací kleště na stříhání drátu,
  • pravítko,
  • trubička (např. papírová z kuchyňských utěrek – na šperky nejlépe průměr 3 cm).

Chcete-li se hned pustit do vytvoření náhrdelníku, pak si připravte na zdobení:

  • korálky 4 mm,
  • drát tloušťky 0,3 nebo 0,4 mm,
  • šňůrku na zavěšení.
Postříbřený drátek, kleště, pravítko, trubička korálky, drát, šnůrka

1. Kruh

Začněte tímto nejjednodušším tvarem, na kterém získáte svou zručnost. Na tvar kruhu ustřihněte 14 cm drátu a celý ho omotejte kolem trubičky, která vám poslouží jako forma. Konce vzniklého kruhu zahněte kleštěmi do kulata. Pozor při práci s kleštěmi, aby se drát nepoškrábal.

Základní tvar pro drátování - kruh, postříbřený drát

Tip:

Drát si připravujte tak, aby se zbytečně nepokřivil. Pokud je pokřivený, protáhněte ho mezi prsty (případně měkkým hadříkem), aby se narovnal. Výsledné tvary budou úhlednější.

2. Kruh s očkem

U tohoto tvaru postupujte stejně jako u kruhu. Očko vytvořte tak, že nejdříve kleštěmi ohnete asi 1 cm drátu kolmo na kruh a tento konec ohnete do tvaru kulatého očka.

Základní tvar pro drátování - kruh s očkem

3. Spirála

Tento tvar také vychází z kruhu, který už umíte. Na tvar spirály je potřeba 21 cm drátu. Vytvořte kruh s očkem, jak už jste se naučili. Pro větší délku drátu budete mít kolem papírové trubičky více otoček drátu. Na druhém konci drátu udělejte očko směrem dovnitř kruhu. Očko uzavřete kleštěmi a pokračujte kleštěmi (nebo prsty) ve stáčení tvaru dovnitř, až se začne tvořit spirálka. Upravte konečný tvar.

Tip:

Délku drátu si můžete přizpůsobit dle vlastní formy a dle svých představ.

Základní tvar pro drátování - spirála
Základní tvar pro drátování - spirála

4. Slza

Na tvar slzy ustřihněte 16 cm drátu. Rukama opatrně vytvořte široký tvar písmene „U“ a jeho střed nasaďte na trubičku, kde tvar dokončete. Pokud je to potřeba, zastřihněte konce drátů, aby byly stejně dlouhé. Kleštěmi je trochu zahněte asi centimetr obou konců do tvaru dvou rovnoběžek. Z těchto konců udělejte kleštěmi očka.

Základní tvar pro drátování - slza

5. Srdce

Zkusíte i oblíbený tvar srdce? Potřebujete 14 cm drátu. Z drátu rukama opatrně vytvořte tvar písmene U. Konce překřižte a ve středu vytvořte smyčku, kterou zmenšete i pomocí kleští do malého očka. Uchopte očko jednou rukou a druhou konec drátu stahujte pomalu dolů, až vytvarujete půlku srdce. Druhou půlku vytvořte stejně. Konce ohněte kleštěmi směrem ven a vytvořte očka. Už umíte základní tvary z drátu, připravené pro vaši další tvorbu!

Základní tvar pro drátování - srdce
Základní tvary pro drátování - zdobené korálky

Tip:

Srdíčka i všechny ostatní tvary můžete ozdobit dle vlastní fantazie! Zkuste třeba zdobení omotáváním tenkého drátu a přidáváním korálků. Kruh nebo i slzu lze použít jako rám na strom života. Nezapomeňte, šperky musí být bezpečné, proto vždy začistěte všechny konce drátů kleštěmi tak, aby neškrábaly.

Dekorace drátování základní tvary

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli