OPTYS Logo

Macramé vánoční ozdoby nejen na stromeček

Dárky
Vánoce
Tvoření s dětmi
Příze

Inspirace je vhodná jak pro dospělé, tak pro základní školy, družiny, kroužky… Výrobky pak potěší doma na stromku, ale i jako dárky pro učitele nebo kamarády.

Délka tvoření: Jedna ozdoba cca 30 minut
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Macramé vánoční ozdoby nejen na stromeček

1. krok – příprava materiálů

Zelená macramé šňůra má tloušťku 2 mm. Ustřihněte z ní délku 3,3 m. Nyní uvažte základní uzel kolem dřevěného kroužku = tj. první uzel při vázání tkaniček. Tento uzel poslouží jen k uchycení šňůry a na konci jej zase rozděláte. Nechte kratší konec o délce asi 20 cm. Ten pak poslouží jako poutko. Zbytek dlouhé šňůry smotejte do klubíčka. Nebude tak příliš dlouhá a lépe se s ní bude pracovat.

Pokud použijete hrubší béžovou šňůru tloušťky 3 mm, spotřeba je o něco menší. Postačí 3 m délky. Vždy je lepší ustřihnout delší šňůru, než aby byla krátká a nevyšla na celý kroužek. Navázání nové šňůry by pak bylo viditelné.

Tip:

Varianta pro menší děti – kroužky můžete jen jednoduše omotat dokola šňůrou bez kroužkovacích uzlů.

Základní uzel na dřevěném kolečku

2. krok – přední kroužkovací uzel

Nyní začnete dělat kroužkovací uzly. Smotanou šňůru omotávejte vždy směrem doprava. Krátký konec šňůry je nyní vlevo. Smotanou šňůru provlečte středem kroužku, a to shora směrem dolů. A následně ji protáhněte vzniklým očkem směrem nahoru. 

Přední kroužkovací uzel z macramé příze

3. krok – uzlování

Uzel utáhněte. Udělejte další stejný uzel podle předchozího kroku 2. Utáhněte a a srovnejte uzly tak, ať jde kroužek pod nimi co nejméně vidět. Opakujte uzel po celém obvodu.

Uzlování po celém obvodu

4. krok – žebrování  

Uzlováním tak vzniká žebrování na vnějším okraji kroužku. V průběhu ho srovnávejte, vytvoří tím hezkou rovnou řadu. Až se přiblížíte k začátku, rozdělejte úplně první základní uzel. 

Žebrování příze na dřevěném kroužku
Zakončení kroužkovacími uzly

5. krok – zakončení

Dokončete kruh kroužkovacími uzly, až se celý pokryje. Oba konce šňůr spojte hned u kruhu jednoduchým uzlem. Aby vzniklo poutko, udělejte druhý uzel na konci těchto šňůr. Zastřihněte přebytečné konce.

6. krok – zdobení

Macramé kroužek můžete ozdobit různými způsoby. Například přivázat ozdobnou šňůrkou rolničky. Přilepit dvě dřevěné hvězdičky na sebe a pak nalepit na kroužek. Anebo omotat kroužek jinou barvou, třeba béžovou, a nahoru propíchnout bobule na drátku. Drátky pak omotejte kolem poutka a kleštěmi (příp. nůžkami) zamáčkněte konce, aby neškrábaly. Přidejte dvojitou mašli, na kterou si ustřihněte dvě saténová stuhy o délce 40 cm. Stuhy uvažte kolem poutka a z obou najednou udělejte mašli.

Tip:

Mašle ze stuhy si můžete udělat i samostatně a přilepit je na požadované místo.

Zdobení ozdob rolničkami, saténovou stuhou, dřevěnými hvězdičkami
Zdobené macramé ozdoby
Macramé vánoční ozdoby nejen na stromeček

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli