OPTYS Logo

Zkuste přírodovědu hravě s kolotočem přírodnin

Tvoření s dětmi
Podzim
Pro školy
Provázek

U kolotoče přírodnin lze při vytváření použít jednu výtvarnou techniku nebo i kombinovat více technik – např. razítkování, sbírání pravých přírodnin, malování dřevěných výřezů či kreslení vlastních obrázků.

Délka tvoření: 2 hodiny
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Zkuste přírodovědu hravě s kolotočem přírodnin

Na kolotoč přírodnin potřebujete

Přírodniny nasbírané v přírodě nebo produkty jako

Dále budete potřebovat

Pomůcky na kolotoč z přírodnin
Kolotoč přírodnin

Postup krok za krokem

1. krok – příprava přírodnin

Nasbírejte listy a plody v přírodě nebo si je sami vyrobte. Např. dřevěné výřezy namalujte fixem, pastelkami nebo akrylovou barvou za pomocí štětce. Můžete také narazítkovat obrázek na tvrdý papír a vystřihněte nůžkami. Vše nechte zaschnout. 

Tip:

Při sbírání nebo malování můžete hravě s dětmi procvičovat názvy jednotlivých stromů, plodů či květin. Můžete si také říkat, kde rostou, která zvířátka se jimi živí apod.

Listy, plody, dřevěné výřezy, fixy, pastelky, akrylové barvy

2. krok – omotání kruhu

Kruh ozdobte šňůrou. Nejdříve udělejte na kruhu 2x pevný uzel. Pak omotávejte šňůru přímo z klubíčka těsně vedle sebe po celém obvodu kruhu. Na konci opět zakončete dvěma uzly a přebytečné konce ustřihněte. 

Tip:

Uzly můžete i zakápnout lepidlem, aby se při práci nerozvázaly.

Ozdobení plastového kruhu macramé pletací přízí

3. krok – stříhání šňůry a lepení přírodnin

K zavěšení přírodnin si nejprve nastříhejte šňůry o dvou délkách a to 7 x 35 cm a 7 x 43 cm. Poté na jeden konec každé šňůry přilepte jeden nebo více kusů od každého druhu. Nechte lepidlo zaschnout. 

Tip:

Děti můžete nechat správně přiřazovat a lepit na jednu šňůru – např. list stromu a jeho plod.

Stříhání šňůry a lepení přírodnin

4. krok – navlékání korálků

Šňůry můžete dozdobit dřevěnými korálky s písmenky. Tím si zároveň jde procvičit i pravopis. Písmenka si seřaďte a navlečte je všechny stejným směrem, aby byla slova dobře čitelná.

Tip:

Pokud písmenka v balení chybí, můžete si je sami dopsat – např. z L vytvořit E. Anebo si je můžete na prázdné korálky napsat. 

Zdobení šňůr dřevěnými korálky s písmenky
Přivázání šňůr ke kruhu, rovnoměrné rozmístění přírodnin

5. krok – přivázání šňůry

Jednotlivé šňůry přivažte ke kruhu. Přitom střídejte kratší a delší šňůry, aby se přírodniny příliš nezakrývaly, až budou viset. Rovnoměrně je takto rozmístěte po celém obvodu kruhu. Přebytečné konce šňůr ustřihněte. Pak můžete všechny uzly také zalepit. To proto, aby se nerozvázaly. 

6. krok – zavěšení kolotoče

K zavěšení vytvořeného kolotoče si ustřihněte 4 šňůry asi 70 cm dlouhé. Jeden konec přivažte dvěma uzly ke kruhu a ostatní tři uvažte v každé jeho čtvrtině. Takto přivázané šňůry všechny spojte nad kruhem do jednoho uzlu zhruba 20 cm od jejich konců. Uzel vycentrujte, aby celý kolotoč byl správně vyvážený, a pevně utáhněte.  

Zavěšení kolotoče, zavázání uzlu

Stejným způsobem můžete udělat ještě jeden uzel ze všech šňůr na konci. Vznikne tak velké oko k zavěšení. Konce zastřihněte nůžkami. Ozdobte kruh ptáčkem na kolíčku. Tím lze kolotoč i vyvážit, pokud je ho potřeba ještě trochu vyrovnat... 

…a přírodověda může vesele začít. :)

Ozdobení kruhu ptáčkem na kolíčku
Kolotoč přírodnin - podzimní ozdoby a dekorace, přírodověda hravě

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli