OPTYS Logo

Detailní návod – vyšívání duhového mráčku pro začátečníky

Tvoření s dětmi
Pro školy
Korálky
Provázek
Výřezy
Vyšívání

Připravíme si duhový mráček, který zvládnou třeba i předškoláčci. Ti si zároveň hravě procvičí jemnou motoriku. Pomůže jim, až se budou učit psát. 

Délka tvoření: 30 minut
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Detailní návod – vyšívání duhového mráčku pro začátečníky

Materiál a pomůcky

Pomůcky na vyšívaný mráček: saténová šňůra, dřevěný perforovaný výřez, korá

Vyšívat saténovou šňůrkou je hračka. Nezamotává se jako jemné bavlnky a na vyšívání nepotřebujete ani jehlu. Práci usnadní i dřevěný výřez s hotovými dírkami. Ten se dobře drží nejen dětem. Děti mohou provlékat šňůrku nepravidelně, jak chtějí, nebo se naučit základy vyšívání. Jedná se o tzv. přední steh. Pravidelné výšivky dosáhnete následujícím postupem. Nejlepší je vyšívat mráček otočený na výšku, kdy tvoří kratší řady, které lépe navazují.

1. krok – příprava

Přední steh je jako skákající delfínek v moři. Chvíli je nad vodou a chvíli pod vodou. Stejně tak šňůra tvoří střídavě jeden steh na líci (přední straně) a druhý na rubu (zadní straně). Takto si stehy můžete na mráčku vyznačit tužkou. Jedna dírka uprostřed nahoře je větší. Tu vyšívat nemusíte. Slouží k upevnění šňůrky k zavěšení.

Začátek vyšívání perforovaného dřevěného výřezu

Tip:

Při lichém počtu dírek v řadě steh nevychází. Aby dírka nezůstala prázdná, přeskočte následující dírku a prošijte až tu další. 

Ustřihněte si 1 m šňůry, která vystačí na celý mráček. Jeden konec trošku zatavte zapalovačem do špičky. K tomuto úkonu děti ještě nepouštějte. Na druhém konci udělejte pevný uzlík. Vyšívat začněte z rubu a šňůrou prošijte poslední dírku v první řadě – z lícové strany to bude první dírka. Vytáhněte celou šňůru, až se zastaví o uzlík.

2. krok – první řada předním stehem

Na líci pokračujte do následující dírky vpravo. Vytáhněte celou šňůru, čímž dokončíte první steh. Šňůra je na rubu a zde prošije nejbližší dírku v řadě. Tím se dostane opět na líc a tady projde další dírkou. První řada je hotová.

Ukázka předního stehu na dřevěném výřezu

3. krok – přechod na novou řadu

Přechod na nový řádek dělejte vždy na rubu, a to co nejkratší cestou. Šňůra tedy povede do první dírky ve druhé řadě – na líci tak pokračuje celá druhá řada doleva. Protože zde je lichý počet dírek, jednu přeskočte a jděte do následující. 

Přechod saténové šňůry na novou řadu

4. krok – dokončení výšivky

Pokračujte předním stehem do konce druhé řady. Do třetí řady přejděte opět z rubu co nejkratší cestou. Takto pravidelně vyšijte celý mráček.

Zakončení vyšívání

5. krok – začištění 

Na rubu udělejte pevný uzlík. Zbytek šňůry odstřihněte.

Zakončení a začištění saténové šňůry

6. krok – zdobení korálky

Podle toho jak mráček využijete, tak dlouhou šňůru připevněte do té větší dírky nahoře uprostřed a navlečte třeba i korálky. Mráček můžete vyšívat i podélně, řady tak budou delší.

A co vám duhový mráček ozdobí? Pokojíček? Nebo ho využijete jako klíčenku či přívěsek na krk? Fantazii se meze nekladou! Obdobně můžete předním stehem vyšívat i do papíru.

Tip:

Pokud nemáte korálky v požadované barvě, můžete si je nabarvit akrylovými fixy Posca.

Zdobení mráčků dřevěnými korálky

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli