OPTYS Logo

Malované vánoční baňky z dřevěných výřezů

Dekorace
Vánoce
Tvoření s dětmi
Dřevo

V jednoduchosti je krása. Zkuste si vykreslit nebo vymalovat dřevěné baňky. Co třeba v klasickém nebo vintage stylu s patinou? Zvládnete to hravě sami a můžete přizvat i své děti. Tak co, jdeme do toho?

Délka tvoření: Jedna ozdoba cca 30 minut
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Malované vánoční baňky z dřevěných výřezů

Na dřevěné baňky budete potřebovat

Pomůcky na malované dřevěné baňky

Začínáme barvením

Dřevěný výřez tvaru baňky nejprve celý namalujte akrylovými barvami, které krásně kryjí. Použít můžete i hrubší fixy zlaté či stříbrné barvy. Nechte asi 10 minut zaschnout. Poté baňky ozdobíte různými a kombinovatelnými způsoby. Ty si ukážeme v dalších krocích.

Tip:

Nabarvit můžete buď jen jednu stranu, nebo obě. Dřevěné výřezy můžete vybarvit i pastelkami.

Malování dřevěných baněk akrylovými barvami

Tip č. 1 – je libo vintage styl s patinou?

Nádech patiny dodejte pomocí tupovacího pěnového štětce a stříbrné razítkovací barvy. Štětec trochu namočte do barvy na podušce. Barvu z něj lehce nanášejte na okraje baňky tak, aby podkladová barva byla pořád viditelná a hrany byly výraznější. Hvězdičky uprostřed můžete vybarvit tenkým stříbrným fixem.

Tip:

Razítkovací barvu lze na výřez nanést i přímo poduškou. Nanášejte lehkými pohyby, ať nedojde k přímému otisku čtvercového tvaru podušky.

Tupování dřevěné baňky

Tip č. 2 – zkuste tekuté perly

Efekt perleťových perliček docílíte pomocí tekutých perel. Ze speciálního pera s hustou hmotou mačkejte takové množství, dokud nedocílíte kulatého tvaru a požadované velikosti. Pero má úzkou špičku a díky ní se hmota dobře aplikuje. Po zaschnutí (nejméně hodinu) zůstanou vypouklé tvary připomínající perly. Vytvořte tak buď samostatné perličky, nebo souvislý perlový řetízek.

Zdobení dřevěné baňky tekutými perlami

Tip č. 3 – třpytivá kontura zaujme ihned

Třpytky jednoduše naneste konturou s glitrovým lepidlem. Lepidlo se třpytkami vymáčkněte. Tenkým hrdlem namalujte vlnovku nahoře a rovnoměrně vyplňte prostor silnější vrstvou. Postup opakujte i dole u špice. Nechte zaschnout alespoň 6 hodin. Lepidlo poté zmizí a třpytky zůstanou hezky přilepené.

Zdobení dřevěné baňky třpytivou konturou

Tip č. 4 – ornamenty tvořené fixem a glitrovým lepidlem

Dřevěné baňky ozdobte ornamenty pomocí tenkých metalických fixů – namalujte třeba vlnovky, tečky, hvězdičky. Glitrovým lepidlem pak namalujte větvičky či jmelí. Lepidlo nechte zaschnout nejméně 6 hodin.

Zdobení dřevěných baněk metalickými fixy

Tip č. 5 – zdobení stužkou je krásné

Baňky ozdobte třeba dvojitou mašlí z červené stuhy. Stačí 2 stuhy, každou o délce asi 40 cm, přivázat kolem hrdla baňky a zastřihnout konce. Na očko každé vánoční ozdoby poté přivažte stuhu nebo zlatou ozdobnou šňůrku, která poslouží k zavěšení na vánoční stromeček. 

Zdobení červenou stuhou

Co říct závěrem?

Dřevěné vánoční baňky jsou perfektní příležitostí, jak obohatit vánoční výzdobu. Nechte svou kreativitu volně plynout a stvořte si vlastní zimní zázrak.

Malované vánoční baňky z dřevěných výřezů

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli