OPTYS Logo

Odlijte si krásnou barevnou svíčku

Odlévání
Dárky
Léto
Barvy

Přichystejte si odstíny růžové, oranžové a fialové, teplé a jemné barvy, jež vytvářejí atmosféru romantiky. Při odlévání svíčky vrstvěte barvy, které postupně přecházejí od tmavšího do světlejšího odstínu. Tím vznikne dojem západu slunce.

Délka tvoření: 2 hodiny
Marie Černá

Vytvořila pro vás

Marie Černá

Odlijte si krásnou barevnou svíčku

Potřeby na výrobu svíčky

Sojový vosk, dřevěný knot, barevné pigmenty na výrobu svíček, sklenička
Dřevěný knot, kovový držák, sojový vosk, zvuk praskajícího ohně

Nejdříve si připravte dřevěný knot. Součástí balení knotu je i kovový držák, do něhož dřevěný knot lehce zasunete. Díky tomu stabilně stojí. Nyní knot umístěte doprostřed skleničky. Aby se při nalévání vosku neposunul, můžete ho ve středu upevnit kouskem oboustranné lepicí pásky nebo kapkou vosku.

Aby bylo zajištěno správné zapálení a hoření, měl by knot z vosku vyčnívat 4 až 6 mm. V této fázi tvoření knot ustřihněte ve výši sklenice. Nebude tak překážet při odlévání svíčky.

Tip:

Tento knot je vyroben z měkkého dřeva. Jeho výhoda oproti knotu z tvrdého dřeva spočívá v tom, že nabízí jedinečné zvuky praskajícího ohně.

Sojový vosk SOY WAX 10 s příměsí kokosového vosku je čistě rostlinného původu a neobsahuje žádné chemické látky, pesticidy ani parafín. Má skvělou přilnavost k nádobám. Sojové voskové vločky jsou rovnou připraveny k použití, není třeba přidávat další složky. Doba hoření je až o 50 % delší než u svíčky parafínové.

Připravte si sojový vosk. Budete potřebovat množství přibližně o 1/3 větší, než je objem skleničky. Protože chcete vytvořit svíčku ve 3 barevných odstínech, daný objem sojových vloček rozdělte na 3 části do 3 pomocných sklenic.

Sojový vosk, vodní lázeň, sojové vločky

Sojový vosk nyní rozpusťe ve vodní lázni. Na sporák dejte do hrnce ohřívat vodu, do něj pak ponořte sklenice se sojovými vločkami. Míchejte neustále, dokud vosk není celý tekutý a průhledný.

Tip:

Vosk by měl mít teplotu do 70 °C. Při teplotě nad 80 °C by mohlo dojít ke samovznícení. Netřeba se ale bát, sojové vločky se rozpustí už při nižší teplotě.

Všechny sojové vločky jsou rozpuštěny? Je čas přidat barevné pigmenty, se kterými můžete jednoduchým způsobem svíčce dodat barevný design. Do každé skleničky s rozpuštěnými sojovými vločkami vložte různé barevné pigmenty – fialové, červené a oranžové.

Barevné pigmenty jsou vhodné pro namáčení svíček nebo barvení vosku při odlévání svíček. V závislosti na množství přidaných barevných pigmentů můžete volit výsledek zbarvení. Intenzita barvy záleží na množství použitého pigmentu. Jedna barevná pigmentová tyčinka vystačí na cca 500 g vosku. Pro velmi světlé zbarvení potřebujete pigmentu méně.

Tip:

Pigmenty jsou mísitelné a na světle stálé. V balení je 5 barev světlých odstínů. Můžete si tedy namíchat své vlastní barevné variace.

Barevné pigmenty, světlé odstíny, sojový vosk

Barevný pigment nechte v sojovém vosku zcela rozpustit. Tomu napomůžetge mícháním dřevěnou špachtlí.

Tip:

Můžete přidat i pár kapek vonného oleje. Pro dosažení dobrého „praskání“ zvuku s dřevěným knotem je ale důležité, abyste nepoužili příliš mnoho vonných olejů.

Barevný pigment, rozpouštění, dřevěná špachtle, vonný olej
Barevný pigment, vosk sojový, nalévání do skleničky, barevné vrstvy

Barevný pigment v sojovém vosku zcela rozpuštěn? Začněte pomalu obarvený vosk nalévat do připravené skleničky s upevněným knotem. Zastavte se v 1/3 skleničky, aby byl prostor i pro další barevné vrstvy. Nechte vrstvu barevného vosku zcela ztvrdnout.

Nalijte druhou vrstvu oranžového vosku a pak i poslední nejsvětlejší vrstvu. Nezapomeňte, před naléváním dalšího odstínu vosku nechte každou předchozí vrstvu zcela ztvrdnout! Nakonec upravte délku knotu na cca 6 mm. 

A barevná svíčka je hotová! Skleničku můžete ještě ozdobit přírodním lýkem a dřevěnými korálky.

Tip:

Svíčku nechte uležet. Doporučuje se zapálit nejdříve po 2 dnech. A mějte na paměti, hořící svíčku nenechávejte nikdy bez dohledu!

Vrstvy vosku, dřevěný praskajícíc knot, přírodní lýko, dřevěné korálky, bar

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli