OPTYS Logo

Zapomeňte na kupované přání. Vyrobte vzkaz pro mámu, který dojme

Embosování
Big Shot
Kaligrafie
Den matek
Přání
Rýhovací deska

Naučíme vás, jak pomocí kaligrafie a rýhování papíru s Big Shotem vytvořit nezapomenutelnou obálku a přání ke Dni matek. Tato inspirace se hodí pro všechny tvořivé duše. Teenagery třeba zaujme, že se dá napsat formou komiksu. Zabaví i děti ve škole či v kroužku. 

Délka tvoření: 45 minut + trénink kaligrafie
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Zapomeňte na kupované přání. Vyrobte vzkaz pro mámu, který dojme

1. krok – příprava obálky a embosování

Na čtvercovou obálku velikosti 7,5 cm vystřihněte ze zrcadlového papíru čtverec o velikosti 12,5 × 12,5 cm. Vložte ho do embosovací kapsy. Tak, ať je vzor na stříbrné straně papíru vytlačený nahoru. Na opačné bílé straně bude vytlačen dovnitř. Vložte kapsu mezi akrylové desky a položte na vyrovnávací desky Big Shotu. Takto vytvořený „sendvič“ projeďte lisem. Papír vytáhněte z kapsy a zkontrolujte vzor.

Připravte si rýhovací desku a otočte ji na stranu, na niž se dělají obálky. Na bílé straně zrcadlového papíru tužkou vyznačte střed jedné strany

Příprava obálky a embosování, rýhovací deska

Tip:

Rýhovací podložka je praktická pomůcka na práci s papírem. Usnadňuje rýhování záhybů. Vzniklé rýhy jsou úhledné a nelomí se jako při ručním ohýbání. Dá se rovněž použít i na tvorbu obálek a ruční vytlačování plastických vzorů, tzv. embosování. Vpravo na desce se nachází i pomůcka přímo pro různé rozměry obálek a na ně potřebné velikosti papíru.

2. krok – rýhování obálky

Na rýhování si připravte tzv. kolíček (tupý nůž), přesně jeho méně špičatý konec. Vyznačený střed papíru položte vodorovně na „nulu“ na desce. Levá strana papíru se dotýká vystouplého pravítka. Kolíček nasměrujte do šikmé rýhy a projeďte celý papír, přičemž ho pevně držte. Postup opakujte postupně na všech 4 stranách.

Rýhování obálky kolíčkem

Tip:

Střed papíru na ostatních stranách nemusíte vyznačovat. Stačí přiložit levý dolní roh papíru na číslo na pravítku, které je polovinou strany čtverce. Polovina našeho čtverce činí cca 6,3 cm. 

Tip:

Druhý konec kolíčku se špičkou využijete na ruční embosování vzorů, které jsou na desce také připraveny.

3. krok – dokončení obálky

Rýhováním vznikly uprostřed každé strany malé trojúhelníčky. Ty buď vystřihněte nůžkami, nebo vysekněte výsekovým strojkem. K tomu použijte stranu strojku s označením „notch“, který krásně vyřeže zaoblený tvar. Druhou stranou strojku s označením „corner“ můžete zaoblit i rohy. Všechny rýhované části ohněte, aby se krabička mohla slepit. Lepidlem slepte tři strany. Nechte je zaschnout. Doprostřed nalepte malý kousek oboustranné lepicí pásky, ať se pak obálka může zavírat.

Dokončení obálky a tvoření zaoblených rohů

4. krok – základní pravidla kaligrafie

K napsání vzkazu kaligrafickým písmem je ideální se nejdříve naučit pár základních pravidel a tahů. Už tím se vaše krasopsaní výrazně zlepší. K tomuto účelu nejlépe poslouží tvrdý štětcový fix Tombow a první strana písanky Minikurz krasopsaní

  1. První základní pravidlo zní: tah směrem nahoru vždy tence a lehce špičkou.
  2. Druhé pravidlo: tah dolů vždy tlustě s přitlačením.
  3. Fix nedržte blízko hrotu, ale dále od něj.
  4. Fix nedržte kolmo k papíru, ale lehce nakloněný.

Tip:

Pro začátek je lepší začít s menším štětcovým fixem. Pro kaligrafii je také nejvhodnější hladký papír.

Již napsané tahy i tvary můžete znovu obtahovat a cvičit se v psaní. Postupně přidejte i další tvary jako na obrázku.

Ukázka nácviku kaligrafie pro přání k MDŽ

5. krok – spojování do písmen, symbolů a slov

Spojováním těchto tahů a tvarů pište písmena a symboly, a pak trénujte i celá slova. Kaligrafické písmo jen vypadá, že je psané plynule jako klasické psací písmo ze školy. Slova se nepíšou jedním tahem celá najednou, ale postupně po písmenech či po částech písmen a hlavně  pomaleji. Natrénujte si, co si přejete napsat do vzkazu.

Tip:

U kaligrafie je to jako se cvičením. Čím více budete trénovat, tím více se písmo bude zlepšovat. Stačí jen pár minut denně. Postupně si můžete vymyslet i vlastní styl písma a zdobení.

Kaligrafie: spojování do písmen, symbolů a slov

6. krok – napsání vzkazu

Z bílého kartonu si vystřihněte obdélník 7 × 14 cm. Na rýhovací desce narýhujte střed, aby se vzkaz mohl složit napůl a vešel se do obálky. Rohy zaoblete na výsekovém strojku. V horní polovině nakreslete měkkým fixem Tombow dvě bubliny. Do první bubliny, kterou říkáte vy, napište tvrdým fixem otazníky. Do druhé bubliny nakreslete srdíčka. To bude odpověď vaší mámy. Srdce můžete i vybarvit červeným fixem. V dolní polovině si lehce narýsujte řádky tužkou a napište „Díky, mami“. Vygumujte řádky a dokreslete bublinu jako vaši odpověď.

Postup napsání vzkazu kaligrafií

Podívejte se, jak je díky rýhovací desce práce s papírem hračka. Prohlédnout si můžete i více inspirace na embosování a práci s Big Shotem.

A tak jsme společně prošli cestu od nápadu až po dokončení jedinečného dárku pro maminky. Nejenže jsme se naučili něco nového, ale také jsme si připomněli, že je vždy čas na vyjádření citů. Vzkaz pro mámu na Den matek tak není jen dárkem, ale i připomínkou toho, jak řekl John Lennon, že „Láska je odpověď.“ A tímto způsobem můžeme lásku šířit dál.

Ručně dělané přání na Den matek

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli