OPTYS Logo

Motorika pod lupou: Objevte klíčové schopnosti pro správný vývoj dětí

Práce s papírem
Tvoření s dětmi
Pro školy
Motorika

Motorické dovednosti ovlivňují celkový vývoj a funkčnost těla. Správně rozvíjená motorika má pozitivní vliv na schopnost učit se, komunikovat a interagovat psychicky i fyzicky s okolím. Proto se zaměříme na její jednotlivé aspekty a způsoby, jak motorické dovednosti u dětí podpořit.

Tým OPTYS

Vytvořil pro vás

Tým OPTYS

Motorika pod lupou: Objevte klíčové schopnosti pro správný vývoj dětí

Co vše motorika zahrnuje a proč je její rozvoj důležitý

  • Jemná motorika se týká precizních pohybů rukou a prstů, které jsou nezbytné pro psaní, kreslení či manipulaci s drobnými předměty. 
  • Logopedie se zaměřuje na rozvoj řeči a komunikace.
  • Grafomotorika spojuje pohyby rukou s vizuálním vnímáním a je důležitá pro psaní a kreslení. 
  • Hrubá motorika zahrnuje celkové pohyby těla jako běhání, skákání, chytání míče.
  • Oční motorika koordinuje oči a ruce. 

Je tedy zřejmé, že rozvíjení motoriky hraje zásadní roli při celkovém rozvoji a zdraví dětí. Ty je proto třeba podporovat formou nejrůznějších aktivit od hraní po učení.

 

Jak poznat, že dítě má problémy s motorikou

Mezi signály naznačující potíže s motorikou například patří: 

  • Má dítě potíže s drobnými pohyby jako držení tužky, lžičky nebo zapínání knoflíků? Pak to může ukazovat na potřebu věnovat se více jemné motorice.
  • Dítě, které stěží koordinuje své pohyby nebo udrží rovnováhu, by mohlo mít problémy s hrubou motorikou.
  • Jestliže dítě nesprávně vyslovuje určité zvuky, hlásky či slova, které by úměrně svému věku mělo znát, je možné, že bude muset trénovat logopedii. To proto, aby nebyla ovlivněna jeho schopnost komunikace a učení se.

Vždy je dobré konzultovat situaci s odborníkem jako dětský lékař, logoped nebo fyzioterapeut. Čím dříve se problémy s motorikou identifikují, tím dříve je lze odstranit. Někdy se stává i to, že obavy rodičů jsou liché a vývoj dítěte je naprosto v pořádku.


Co to je jemná motorika u dětí

Definice jemné motoriky zní: schopnost ovládat pohyby svých prstů a rukou, a to s precizností a jemností. Rozvoj jemné motoriky je nezbytný pro úspěšné zvládání každodenních činností – psaní, kreslení nebo manipulaci s drobnými předměty.

Zažehlovací korálky - cvičení jemné motoriky
Dřevěný výřez mráček - cvičení jemné motoriky

Náš tip: Jemná motorika – cviky, hračky a produkty

  • Pro rozvoj jemné motoriky jsou dále vhodné rovněž trojhranné tužky. Jejich tvar podporuje správný úchop a zvyšuje přesnost při psaní či kreslení.

 

Kreativní inspirace na rozvoj jemné motoriky

Trojhranná pastelka - jemná motorika - nácvik držení tužky
Drátěný andělíček - cvičení jemné motoriky

 

Jak na drátovaného andělíčka

Objevte snadnou techniku drátování pro všechny věkové kategorie. Baví a zároveň procvičuje jemnou motoriku jak u dětí, tak u starších lidí majících problémy s klouby.

 

Vyšívané kartičky - cvičení jemné motoriky

 

Hravá psaní a vyšívání

Naučte se základní vyšívací steh i vázání jednoduchého uzlu. Jedná se o činnosti, které zvládnou děti cca od 6 let. Ta spojuje učení s kreativitou a jemnou motoriku.

 


Logopedie dětí

Logopedie se zabývá prevencí, diagnostikou a terapií poruch komunikace, zejména pak poruch řeči. Dětská logopedie pomáhá s problémy spojenými s komunikací dětí předškolního i školního věku. Logopedie hraje klíčovou roli v rozvoji komunikačních schopností. Správný vývoj řeči ovlivňuje budoucí úspěch ve škole i běžném životě.

Co podporuje správný vývoj řeči u dětí

  1. Komunikace s dětmi – prostě se s nimi bavte a nechte je mluvit. Rozdíl oproti dětem, které pasivně koukají na televizi, je zřetelný již mezi druhým a třetím rokem života.
  2. Zpívání a recitování s dětmi – písničky, básničky nebo říkanky mohou pomoci rozvíjet sluchovou a hlasovou schopnost našich nejmenších.
  3. Čtení – předčítání pohádek a příběhů rozvíjí porozumění, stimuluje fantazii a rozšiřuje slovní zásobu.
Logopedické pexeso - pomůcka
Logopedická razítka - sada

Náš tip: Logopedie – cvičení, pracovní listy a další pomůcky

  • Škola hrou. Motto, kterého se drží logopedická pexesa. Představují úplnou novinku vytvořenou ve spolupráci s logopedy a speciálními pedagogy. U tohoto pexesa se děti zabaví a zároveň procvičí výslovnost, dechové a motorické schopnosti.
  • Logopedické listy nebo sešity pomáhají, stejně jako logopedická pexesa, dětem rozvíjet řeč. Zlepšují výslovnost, rozšiřují slovní zásobu, podporují porozumění. Jde o praktický a léty ověřený nástroj pro rodiče i učitele či logopedy pro individuální práci s dětmi, které potřebují zlepšit svůj jazykový projev.
  • Prohlédněte si i logopedická razítka, ideální pro zlepšení výslovnosti u dětí. Každé názorně ukazuje správnou polohu mluvidel pro různé hlásky. Jedná se o zábavný a interaktivní způsob, jak se učit správné artikulaci.

Grafomotorika

Grafomotorika je schopnost používat ruce a prsty ke psaní nebo kreslení. Když píšeme nebo kreslíme, naše oči a ruce musí spolupracovat. To vše proto, aby to, co chceme na papír, tablet či jiné zařízení dostat, vypadalo, jak má.

Rozvoj grafomotorických dovedností je klíčový v raném věku, protože stanoví základ pro schopnost učit se psát. Trénování grafomotoriky pomáhá zlepšit jemnou motoriku. Takovéto děti mívají lepší kontrolu nad psaním a jsou schopny lépe přepisovat tvary písmen i čísel.

Náš tip: Grafomotorika – pracovní listy pro nejmenší

Objevte kouzlo grafomotoriky s pracovním sešitem Grafomotorika mě baví. Listy obsahují 28 stránek zábavných a relaxačních cvičení doprovázených veselými ilustracemi. Cviky jsou navrženy tak, aby podporovaly koordinaci oka a ruky. Děti se naučí sledovat a následovat grafomotorické linie. Postupem času se tato souhra zdokonaluje a podpoří tak gramotorickou zdatnost. 

Grafomotorika - cvičení

Hrubá a oční motorika

Hrubá motorika zahrnuje pohyby celého těla – chůze, běh, skákání či plazení. Je podstatná pro celkový fyzický rozvoj. Pokud ji děti mají dobře rozvinutou, lépe zvládají fyzické a sportovní aktivity. 

Oční motorika se zase týká pohybů očí a schopnosti soustředit se na určitý bod. Správná oční motorika je zásadní pro čtení, psaní, kreslení a další vizuální činnosti. Děti s dobře rozvinutou oční motorikou lépe vnímají prostor, sledují pohybující se objekty a snadněji se orientují ve vizuálních úkolech.

Edukační pomůcka do matematiky z dřevěných korálků

Kreativní inspirace na rozvoj vizuálního myšlení

 

Edukační pomůcka do matematiky

Vyrobte si pomůcku pro prvňáčky a předškoláky, která je nejen prostředkem k výuce matematiky, ale také nástrojem pro rozvoj kreativity, vizuálního myšlení a logického uvažování.

 

Na závěr o motorice dětí

Jak nyní víme, podpora motorických schopností je důležitá již od útlého věku. Pravidelná cvičení a hry mohou pomoci posílit svaly, koordinaci, mluvu, jemnou i grafomotoriku, což má pozitivní dopad na celkový vývoj. Vhodně rozvinutá motorika pomáhá dítěti lépe se orientovat ve světě

Chcete zlepšit motorické schopnosti svých dětí? Nabízíme praktické didaktické pomůcky, jako jsou grafomotorická cvičení a logopedické hry, které rozvíjejí jemnou i grafomotoriku a podporují učení hrou. Všechny byly vyvinuty odborníky na danou tématiku a ověřeny dětmi, které musely cvičit některé z výše uvedených motorických schopností.

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli