OPTYS Logo

Nebeská ochrana, nadpozemská krása. Aneb jak na drátovaného andělíčka

Drátování
Dárky
Zima
Pro školy
Drát
Korálky

Objevte jednoduchou techniku drátování ideální pro všechny věkové kategorie. Nejenže baví, ale zároveň procvičuje jemnou motoriku jak u dětí, tak u starších lidí majících problémy s klouby. Ukážeme vám několik způsobů zdobení anděla, které můžete libovolně kombinovat. Připojte se k nám a načerpejte drátkovou inspiraci.

Délka tvoření: 1,5 hodiny
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Nebeská ochrana, nadpozemská krása. Aneb jak na drátovaného andělíčka

Materiál a pomůcky na andělské tvoření

Materiál a pomůcky na tvoření drátovaného anděla

1. Příprava na zdobení šatů

Nejdříve drátem omotejte šaty. Při zdobení „křížem krážem“ vám pak drát nebude klouzat. Připravte si tedy anděla a ustřihněte si kleštěmi či většími nůžkami asi 70 cm drátu. Ne o moc více, ať se vám s ním dobře pracuje. Aby se drát při práci moc nezamotával, je nejjednodušší začít omotávat v jeho středu jedním koncem. Dle potřeby pak využijete i konec druhý. Omotejte šaty pod jedno křídlo a u druhého křídla pokračujte až nad něj. To je místo, kde posléze umístíme korálky kolem krku.

Tip:

Rozmotejte drát opatrně, aby se nezauzlil. Mezi prsty či měkkým hadříkem ho pak protáhněte a narovnejte. Lépe se díky tomu s ním pracuje. Dávejte pozor, aby se nesetřela barevná vrstva laku.

Pokud to lze, tak při omotávání drát jen prostrčte prsty (nemusíte hledat jeho konec). Vyhnete se tím kroucení drátu, neboli smyčce ve tvaru malého psacího „e“. Takovou případnou smyčku nezmenšujte, naopak hned rozmotejte a drát narovnejte.

Omotávání šablony drátkem - anděl

2. Zdobení šatů

Na drát nad křídlem navlečte korálky tak, aby vytvořily tvar náhrdelníku. Pokračujte obtáčením drátu až k jeho druhému konci. Tímto se dokončil celý obrys šatů. Nyní budete zdobit „křížem krážem“. Zde se nabízí více možností – do obloučku, rovně nebo do smyček.

Obloučky vytvoříte protažením drátu přes palec

Takto zahnutý drát umístěte někam naproti na druhou stranu, kde ho 2x omotejte kolem anděla. Drát se zafixuje a vy můžete dělat další obloučky. Postup opakujte, dokud dráty nedojdou. Jejich krátké konce zakončete kleštěmi nebo nůžkami a vyzkoušejte rukou, zda neškrábou.

Tip:

Vždy ukončete všechny konce drátu zamáčknutím kleštěmi nebo zatlačením nůžkami, nikdy ne prsty. Konce jsou totiž ostré.

Zdobení šatů anděla a drátované obloučky

Zdobení šatů – rovně

Šaty mohou být i vícebarevné. Ustřihněte si další třeba zelený drátek. Krátký konec omotejte, kde se vám to hodí a zamáčkněte, ať neškrábe. Drát narovnejte protažením mezi prsty a rovný ho opět umístěte na druhou stranu na vhodné místo. Šaty takto rovnoměrně vyplňte. Dvakrát obtočte kolem anděla a postup opakujte.

Zdobení šatů barevným drátkem

Zdobení šatů smyčkami

Na smyčku si ustřihněte zhruba 10 cm drátu. Protáhněte mezi prsty a vytvořte tvar „U“. Konce překřižte a stahujte smyčku do požadované velikosti. Smyček můžete udělat i více na jednom drátu. Pak už je stačí umístit na šaty a konce drátu zakončit omotáním kolem anděla. Konce opět začistěte.

Zdobení šatů anděla smyčkami z ozdobného drátku

3. krok – křídla

Na křídla použijte plyšový drátek. Začněte omotávat celé křídlo. Drát na konci křídla můžete ustřihnout nebo pokračovat dále obtočením i kolem krku. Když drát dojde, začistěte jeho konce. Pak navažte nový drát z plyše tak, aby přechod nebyl vidět. Dokončete druhé křídlo.

Tvoření křídel s plyšovými drátky

4. Krok – vlasy a detaily

Na hlavičku si vytáhněte trochu andělských vlasů. V ruce je lehce stočte a obtočte kolem hlavičky i očka, aby lépe držely. Dle potřeby přidejte další. Přebytečné konce ustřihněte. Teď už stačí doplnit detaily – například nalepit hvězdičku na čelo, kytičku na šaty, udělat z drátu ruce a do nich vložit srdíčko. 

Na závěr už jen protáhněte stuhu očkem a andílek může vyletět do světa. :) Koho bude asi strážit?

Pokud se vám inspirace líbila, můžete se do drátování ponořit i v dalších návodech, například na drátované srdce nebo lucerničky ozdobené drátováním.

Zdobený drátovaný anděl
Drátěný anděl zdobený korálky a plyšovými drátky
Dekorace nebo dárek - zdobený drátovaný anděl

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli