OPTYS Logo

Hody, hody, dejte vejce drátovaný

Drátování
Velikonoce
Dárky
Jaro
Drát

Letos zapomeňte na klasické Velikonoce a zkuste něco unikátního. Vytvořte si třeba vlastní drátovaná vejce. Ukážeme vám tento klasický způsob oplétání vajíčka krok za krokem. Jakmile si jej osvojíte, můžete jej kombinovat do složitějších vzorů.

Délka tvoření: 1,5 hodiny
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Hody, hody, dejte vejce drátovaný

Materiál a pomůcky

Pomůcky na drátované vajíčko ze dřeva

1. krok – příprava na smyčky

Dřevěné vajíčko dejte širší částí nahoru a uprostřed nakreslete tužkou značku. Tímto lépe vycentrujete oplétání. Ustřihněte si kleštěmi či nůžkami 50 cm drátu. Pro začátek ne moc dlouhý, ať se vám s ním dobře pracuje. Omotejte ho 2× kolem rukojeti kleští a nechte jeden konec krátký. Drát sundejte z kleští a krátkým koncem obtočte dvojitý kroužek. Zpevní se tak. Konec zamáčkněte kleštěmi, ať neškrábe.

Tip:

S drátem pracujte tak, aby se zbytečně nezauzlil. Mezi prsty či měkkým hadříkem ho protáhněte a narovnejte. To můžete dle potřeby udělat kdykoliv během práce. Dávejte pozor, ať se nesetře barevná vrstva laku.

Dělání smyček na drátě

2. krok – první smyčka 

Oplétání povede celou dobu směrem doprava. Koncem drátu podeberte kroužek shora dolů a drát vytahujte nad obloučkem směrem doleva. Do té doby, než se smyčka zmenší. Smyčku ukončíte utažením směrem doprava.

Drát, kterým oplétáte, musí vždy ležet na vzniklém obloučku. Ne pod ním, jinak smyčky nebudou pevné. Palcem levé ruky přidržte vytvořenou smyčku a udělejte další.

Postup dělání smyčky

3. krok – první a druhá řada smyček

Pro začátečníky je ideální udělat v první řadě šest smyček, aby oplétání nebylo náročné. Čím více smyček, tím menší obloučky a zároveň hustší i časově náročnější oplet. Poslední smyčku udělejte co nejblíže té první. Druhou řadu a každou další smyčku začnete stejně. Jen místo kroužku podeberte drátem střed obloučku z předchozí řady. Smyčky teď umístěte na nakreslenou značku na vejci a pokračujte na něm. Velikost obloučků přizpůsobujte jeho tvaru. V druhé řadě se musí rozšiřovat.

První a druhá řada smyček z drátu

4. krok – navázání drátu

Až dojde zelený drát, ustřihněte si další o délce, která vám vyhovuje. Překřižte konce nového a docházejícího drátu a oba stočte pevně k sobě. Konce zarovnejte kleštěmi či nůžkami.

Na konci stočených drátů udělejte kleštěmi očko. To uchopte okrajem kleští a stáčejte do ploché spirálky až ke spoji. Spirálky se tak zároveň stávají zdobným prvkem. Srovnejte napojení drátů a pokračujte ve smyčkách. 

Tip:

Když budete s kleštěmi pracovat opatrně, nepodře se vám drát.

Navázání drátu přes spirálky

5. krok – zakončení

Ve druhé polovině vejce se smyčky zase musí zmenšovat. Pokračujte v oplétání, dokud se nezakryje celá plocha. V poslední řadě stačí spojit nejbližší dvě smyčky k sobě a několikrát je obtočit na jednom místě, aby se drát neuvolnil. Ustřihněte zbytek a kleštěmi schovejte konec – nikdy ne prsty, konce jsou totiž ostré. Obloučky na vejci ještě můžete vyrovnat prstem.

Smyčky a obloučky z drátu na dřevěném vejci

6. krok – zdobení stuhou

Pokročilejší si mohou oplést i menší dřevěné vajíčko. Teď už jen přivázat stužku – třeba nahoru jako poutko nebo dolů jako střapec – a Velikonoce mohou přijít. :)

Netradiční vejce drátovaný
Drátované vajíčko zdobené stuhou
Velikonoční vejce - drátování

Na závěr: Tímto způsobem si můžete odrátovat i sklenici, lahev či hrnek.

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli