OPTYS Logo

Ze staré sklenice nová lucerna

Drátování
Recyklace
Dárky
Tvoření s dětmi
Drát

Vytvoření lucerny odrátováním staré sklenice je nejen způsob, jak oživit zapomenutý předmět, ale také umělecký proces, který propojuje minulost a přítomnost. Sklenice, jež byla považována za bezcennou, se stává předmětem krásy a inspirace. A tak nakonec tato lucerna osvětlí váš večer a učiní ho krásnějším.

Délka tvoření: 2 hodiny
Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Ze staré sklenice nová lucerna

1. Co budete na lucernu potřebovat?

  • Sklenici od marmelády nebo okurek – ne zcela rovného tvaru, ale měla by být nahoře užší, aby oplétaná část u hrdla dobře držela a nepadala dolů,
  • dále si připravte drát tloušťky 0,3 mm,
  • kleště ploché,
  • nůžky (nebo štípací kleště),
  • pravítko.

Na ucho na lucerně si připravte

Sklenice, drát, nůžky, kleště ploché, upcycling

2. Drátování – tradiční technika zdobení

Naučte se s námi tzv. smykovací oplet. Ustřihněte si asi 80 cm drátu. 2x ho omotejte kolem hrdla sklenice tak, aby jeden konec drátu zůstal zhruba 10 cm krátký a druhý dlouhý na oplétání. Tímto krátkým koncem zpevněte (alespoň zčásti) vzniklý kruh omotáním a jeho konec na kruhu začistěte kleštěmi, aby neškrábal.

Tip:

Drát si připravujte tak, aby se zbytečně nezamotal. V průběhu práce ho mezi prsty protahujte, aby se narovnal a lépe se s ním pracovalo. I smyčky pak budou úhlednější.

Oplétat smyčkami začněte tak, že koncem drátu podeberte shora dolů kruh kolem hrdla a vytahujte drát směrem doleva, až se smyčka zmenší na požadovanou velikost. Čím menší smyčky, tím hustší oplet a delší časová náročnost.

Smyčku ukončíte utažením směrem doprava. Drát, kterým oplétáte, musí vždy ležet na vzniklém obloučku, ne pod ním, aby bylo oplétaní pevné. Pokračujte takto v celé první řadě až co nejblíže k první smyčce.

V druhé řadě (a každé další až do konce) pokračujte ve smyčkách stejně, jen vždy podeberte drátem střed každého obloučku z předchozí řady.

Smykovací oplet, podbírání drátu, lucerna ze sklenice
Navázaní drátu, drátování, lucerna, sklenice, upcycling

Až vám drát dojde, ustřihněte si další kus takové délky, která vám při práci vyhovuje. Drát navážete tak, že překřížíte konce nového a docházejícího drátu a oba stočíte pevně k sobě. Srovnejte místo navázání a pokračujte v oplétání.

Tip:

Začněte pracovat s kratším drátem cca 50 cm a postupně ho prodlužujte. 

Ze stočených konců udělejte spirálku a její konce kleštěmi pod ní zasuňte, aby neškrábaly. Spirálky můžete udělat všechny najednou až na konci. Spirálky se tak stávají dokonce zdobným prvkem na drátovaném předmětu. Stahujte oplet směrem dolů a na dně zmenšujte smyčky, aby byl oplet pevnější. V poslední řadě stačí omotat smyčky dokola, konec několikrát obtočit na jednom místě, aby se neuvolnil. Ustřihněte zbytek drátu a kleštěmi schovejte konec. 

Zakončení smykovacího opletu na sklenici, lucerna
Zakončení smykovacího opletu na sklenici, lucerna
Ze staré sklenice nová lucerna, drátování, upcycling

3. Dozdobení lucerny

Na ucho si připravte postříbřený drát tloušťky 1 mm, případně i dřevěné korálky o průměru 4 mm. V duchu recyklace místo nových korálků můžete využít korálky ze starého náramku nebo náhrdelníku.

Ustřihněte potřebnou délku hrubšího drátu na ucho dle velikosti sklenice. Navlékněte na drát korálky. Oba konce drátu zahněte kleštěmi, vytvořená očka prostrčte kruhem u hrdla a očka kleštěmi uzavřete. Ozdobné ucho je hotovo. Takovým způsobem lze odrátovat cokoli, třeba i láhev a tak z ní vytvořit originální vázu.

Ucho na lucernu, postříbřený drát, kleště
Staré sklenice, drátování, upcycling

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli