OPTYS Logo

Úvod do práce s šablonami na malování

Scrapbooking
Malování na textil
Šablonování
Dekorace
Tvoření s dětmi
Přání
Pro školy

Práce s šablonami nabízí skvělý způsob, jak přesně přenést své umělecké nápady na různé povrchy. Tento článek vás seznámí s klíčovými informacemi a jednotlivými kroky pro efektivní a kreativní využití šablon. Objevte s námi nové možnosti svých kreativních projektů.

Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

Úvod do práce s šablonami na malování

Nevíte, jak a na co šablony použít? Existuje spousta druhů šablon určených k různým účelům. Jmenujme šablony vyřezávací, embosovací, texturovací, na techniku pergamano, malování, obkreslovací, šablony na výrobu krabiček, na quilling apod. V našem článku se budeme soustředit na šablony na malování, které mají mnohem širší možnosti využití, než se na první pohled může zdát.

1) Co jsou to šablony a k čemu se používají

Šablona je kreativní pomůcka pro ruční přenos vzoru na podklad. Vzor je vyřezaný nejčastěji do papíru nebo plastu. Plastová šablona má oproti šabloně papírové delší životnost a může být opakovaně použita.

Šablony mají široké možnosti využití u scrappbookingu, mixed media, malování obrazů, tvorby přání a fotoalb, zdobení dekorací, interiéru či textilu. Vytvoříte s nimi snadno a rychle stejné vzory nebo pozadí pro další tvorbu. Navíc výsledek vypadá profesionálně. Práce se šablonami se hodí pro děti i dospělé, začínající umělce i ty zkušené. Uplatní se u školních projektů či tvoření s rodinou a kamarády. 

Vak, šablonování, malování na textil
Krabička, šablonování, malování na dřevo se šablonami

2) Na co se šablony na malování aplikují – podklady

Jako podklad lze využít velké množství materiálů od papíru, textilu, dřeva, korku, polystyrenu, skla, keramiky, kovu až po plast. Použít jde i na malířské plátno, stěny, nábytek, různé předměty či dekorace. Důležité je, aby se šablona dala na dané místo aplikovat. To znamená, že se musí povrchu dotýkat.

Šablonování, malování přes šablony na korek
Vak, šablonování, malování na textil

3) Materiál k přenosu vzoru – médium

Vždy záleží, na jaký podklad a k čemu je médium vhodné. Vzor z šablony lze přenést například:

Šablonování na textil, plátěná taška, akrylová barva ve spreji
Šablonování na textil, plátěná taška, akrylová barva ve spreji

4) Techniky a pomůcky k šablonování 

Šablony jde využít mnoha způsoby. Můžete obkreslit nebo vybarvit vzor či písmo. Jde také tupovat barvu houbičkou na nádobí, pěnovým nebo štětinovým tupovacím štětcem. Na šablony se dá i sprejovat barvami a na plastové také savem. Můžete i otisknout negativ vzoru třeba na papír. Reliéf zase vytvoříte strukturovací pastou pomocí houbičky či špachtle. Vyzkoušejte rovněž frotáž. Více najdete v našem článku o technikách malování se šablonami.

Malování na textil se šablonami, tupování
Malování na textil, nanášení pasty, šablony

5) Obecný postup, jak se šablonami pracovat 

Detaily se mohou lehce lišit v závislosti na použité technice a materiálu. Vše si na začátku nejprve vyzkoušejte na vzorku. Pokud si přejete přesný otisk vzoru nebo jeho části, pak:

  1. Zvolte si podklad a vhodné médium k přenosu vzoru.
  2. Šablona i podklad musí být čisté a suché.
  3. Pokud se barva propije na nežádoucí místo, použijte podložku (např. do textilní tašky vložte noviny nebo tvrdý papír).
  4. V případě potřeby zakryjte ty části, které nemají být zabarveny (např. u sprejování).
  5. Šablonu položte na podklad tak, ať mezi nimi nevznikne mezera.
  6. Šablonu pevně držte, ať se při malování nezvedá.
  7. Případně i připevněte krepovou páskou místa na okraji šablony nebo i pod ní (nejdříve vyzkoušejte, zda se tím povrch podkladu nezničí).
  8. Aplikujte médium zvolenou technikou na vyřezané části šablony (množství závisí na technice a médiu, více v našem článku o technikách malování se šablonami).
  9. Opatrně šablonu odstraňte, ať se nerozmaže vzor a nezašpiní okolí (pozor, ať si nezašpiníte výrobek i barvou na rukách).
  10. Nechte vzor dobře zaschnout.
  11. Plastovou šablonu nejlépe ihned utřete např. vlhčeným ubrouskem a umyjte (popř. vložte do nádoby s vodou). Papírovou šablonu nechte uschnout.
  12. Dle potřeby a druhu výrobku se může po zaschnutí aplikovat i lak k ochraně povrchů.
Šablonování, aplikace barvy na cedule
Práce s plastovými šablonami

6) Péče o šablony a jejich údržba 

Po použití opatrně z plastové šablony setřete zbytky barev například vlhčeným ubrouskem a vyhoďte je do koše. Některé barvy totiž mohou ucpávat odpad. Šablonu pak omyjte vlažnou vodou a mýdlem. Vyčistit ji můžete také jemnější stranou houbičky na nádobí nebo kartáčkem s krátkým vlasem. Pokud na šabloně barva zaschne, nejdříve ji nechte odmočit ve vodě.

Pokud se papírová šablona po použití nezničila, nemyjte ji. Nechte šablonu uschnout a v případě zvlnění ji zatižte, ať se vyrovná. Šablony skladujte ve vodorovné poloze.

7) Slovo na závěr

Doufáme, že vám tento úvod do práce s šablonami na malování poskytl užitečné informace a inspiraci pro vaše tvoření. Šablony nabízejí řadu možností kreativního vyjádření, ať už jste začátečník nebo pokročilý umělec. Nebojte se experimentovat a objevovat nové techniky, které vás posunou zase dále. 

Návody na vytvoření konkrétních výrobků najdete přímo na našem blogu. Pomocí šablon si zkuste ozdobit tričko, vítací tabulku, bavlněný batůžek nebo dřevěnou krabičku.

Doporučujeme

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli