OPTYS Logo

5 základních technik malování se šablonami

Malování na textil
Šablonování
Dekorace
Dárky
Tvoření s dětmi
Pro školy
Textil
Papír

Chcete dosáhnout dokonalých vzorů pomocí šablon? Ať už jste začátečník nebo zkušený umělec, přinášíme vám pět základních tradičních technik malování. Naučte se, jak správně používat papírové i plastové šablony, abyste dosáhli ostrých a precizních hran i vzorů. 

Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

5 základních technik malování se šablonami

Úvod do tradičních technik malování přes šablony  

Nevíte, jakou techniku malování přes šablony zvolit? Přejete si hezké a ostré hrany vzoru? Pak jsme pro vás připravili pět nejčastějších technik a tipy jak na ně. Práci s papírovými nebo plastovými šablonami zvládnout děti i dospělí doma či ve škole. Vytvořit tak můžete rychle i větší množství výrobků najednou. 

Doporučujeme si nejdříve přečíst základní informace k postupu šablonování, kde najdete mimo jiné doporučení týkající se vhodných podkladů či údržby šablon.

Materiál k přenosu vzoru (médium) jde aplikovat mnoha způsoby. Záleží jen na tom, čeho si přejete dosáhnout. Na vybraný podklad zvolte vhodnou šablonu i médium a vše vyzkoušejte na vzorku. Šablonu raději přilepte k podkladu krepovou páskou, ať se nehýbe. Mezi tradiční postupy patří:

 

1. Technika tupování přes šablonu

  • MÉDIUM – K tupování se používá hustší barva. Neřeďte ji vodou, jinak se lehce dostane pod šablonu. Použít lze i strukturální pastu nebo speciální lepidlo, na které se pak aplikují metalické vločky. 
  • APLIKÁTOR – Tupuje se speciálním tupovacím pěnovým štětcem nebo štětcem štětinovým. Případně pruhem ustřiženým z malé houbičky na nádobí, který uchopíte kolem ukazováčku. Anebo ho nalepte tavnou pistolí třeba na čistý obal od vypsané propisky, ať si nezašpiníte prsty při práci.
Technika tupování přes šablonu
  • ZPŮSOB – Trošku barvy naneste na suchý aplikátor a otírejte ji o paletu nebo papírovou utěrku. Tím se barva na pomůcce rovnoměrně rozetře a zbaví přebytků. Na houbičce je potřeba vidět její strukturu. Používejte raději méně barvy než více. Vždy můžete vzor natupovat znovu. U pasty a lepidla stačí otřít přebytky o hranu jejich nádoby a hned aplikovat na šablonu. Tzv. tupováním nanášíte médium na prázdná místa na šabloně, a to kolmo rychlými doteky směrem nahoru a dolů. Médium neroztírejte jako při práci s klasickým štětcem. Nedostanete se tak pod šablonu a nerozmaže se vzor. 
Nanášení média tupováním na textil přes šablonu
  • VÝSLEDNÝ EFEKT – Vznikne výraznější vrstva barvy.

 

Výraznější vrstva barvy

2. Krouživé stírání

  • MÉDIUM – Aplikuje se hustší barva nebo inkoust z razítkovacích polštářků. Neřeďte barvu vodou, jinak se lehce dostane pod šablonu. 
  • APLIKÁTOR – Používá se speciální tupovací štětec pěnový nebo štětinový. Případně pruh ustřižený z malé houbičky na nádobí, který se uchopí kolem ukazováčku. Anebo nalepí tavnou pistolí třeba na čistý obal od vypsané propisky, ať se nezašpiní prsty při práci.
  • ZPŮSOB – Stírání je vhodné jen na pevném podkladu jako dřevo, stěny nebo nepružný textil. Trošku barvy naneste na suchý aplikátor a vytřete ji do papírové utěrky. Tím se na pomůcce rovnoměrně rozetře a zbaví přebytků. Méně barvy je lépe než více. Na houbičce je potřeba vidět její strukturu. Pak stíráním – tj. opakovaným krouživým pohybem – lehce nanášejte médium přes šablonu. Pro sytější a rovnoměrnější odstín nabarvěte vzor znovu. Na stírání se nehodí šablony, které mají příliš volné části ve vzoru.
  • VÝSLEDNÝ EFEKT – Vznikne tenká a lehká vrstva barvy, která se může zvýraznit dalšími vrstvami. Při minimu použité barvy (téměř suchý štětec) vypadá jako stín nebo patina.
Krouživé stírání - aplikace barvy přes šablonu

3. Reliéf špachtlí

  • MÉDIUM – K vytvoření reliéfu se hodí hustá strukturální pasta nebo dekorační sníh. Pasta se může tónovat akrylovými barvami. Poměr je uveden v pokynech výrobce. Směs dobře promíchejte.
  • APLIKÁTOR – Nanáší se špachtlí ve tvaru delšího nože. Použít můžete také plastovou kartu, např. prošlou platební nebo věrnostní.
  • ZPŮSOB – Špachtlí zamíchejte médium. Po trochách ho nanášejte na šablonu a zároveň roztírejte do rovnoměrné vrstvy, až se zakryjí všechny vyřezané části. 
  • VÝSLEDNÝ EFEKT – Vyšší neprůhledná vrstva vytvářející strukturu, která se dá patinou ještě zvýraznit.
Reliéf špachtlí - přes šablony

4. Sprejování

  • MÉDIUM – Používají se barvy ve spreji vhodné ke konkrétnímu účelu – např. na papír nebo textil. Efekt sprejování se vytvoří i dětmi oblíbenými foukacími fixy.
  • ZPŮSOB – Podklad vyrovnejte, příp. i vyžehlete. A pokud je to nutné, tak přilepte šablonu i zespodu. Místa neležící přímo na podkladu budou mít neostré hrany a barva může zatékat pod šablonu. Pečlivě zakryjte vše, co nemá být nabarveno. Sprej pořádně protřepejte. Odstříkněte třeba na karton, ať nevytváří velké kapky. Pak jej nastříkejte na šablonu. Pozor na váš oděv. Textilní barvy často dobře drží i nezažehlené. Než šablonu sundáte, opatrně z ní papírovou utěrkou odsajte místa plná barvy, ať nesteče. Pro zajímavý akvarelový efekt se může tvrdý papír nebo textil před sprejováním navlhčit. 
  • VÝSLEDNÝ EFEKT – Stříkaný povrch. U některých barev i s rozpitým efektem.
Sprejování technika, šablony, textil

5. Savování textilu – odbarvení

Pozor! Dodržujte bezpečnost při práci a pokyny výrobce. Mějte ochranné pomůcky. Není vhodné pro děti.

  • MÉDIUM – Prostředek k bělení prádla zřeďte nejlépe 1 dílem bělidla a 3 díly vody. Nezředěné bělidlo je příliš silné a s rychlým účinkem. 
  • APLIKÁTOR – Směs nalijte do jemného rozprašovače. Použijte plastovou šablonu.
  • ZPŮSOB – Podklad vyrovnejte, příp. i vyžehlete. A pokud je to nutné, tak přilepte šablonu i zespodu. Místa neležící přímo na podkladu budou mít neostré hrany a bělidlo může zatéct pod šablonu. Pečlivě zakryjte vše (i v okolí), co nemá být odbarveno. Sprej protřepejte. Odstříkněte třeba na karton, ať nevytváří velké kapky. Pak nastříkejte trochu na šablonu a počkejte 10 minut, až se efekt projeví. Opakujte dle potřeby. Než šablonu sundáte, opatrně z ní papírovou utěrkou odsajte zbytky, ať nestečou. Textil hned vymáchejte ve studené vodě, pak vyperte.
  • VÝSLEDNÝ EFEKT – Při použití na barevném textilu vznikne zesvětlený povrch se stříkaným efektem. Čím tmavší textil, tím výraznější kontrast. 

 

Těmito technikami můžete dekorovat spoustu věcí nebo tvořit dárky pro nejbližší. Ozdobit si třeba batůžek na záda, svícen, vítací cedulku či vytvořit přání pro někoho milého. Jak vidíte – začít se šablonami není nic těžkého. Budeme se těšit na vaše výtvory!

Tradiční techniky malování na textil přes šablony

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli