OPTYS Logo

8 netradičních technik malování přes šablony

Práce s papírem
Malování na textil
Šablonování
Dekorace
Tvoření s dětmi
Přání
Pro školy
Textil
Barvy

Vyzkoušejte novou dimenzi své kreativity s netradičními technikami malování s šablonami. Ponořte se do světa malování a nechte se inspirovat způsoby, které posunou vaše umělecké dovednosti na vyšší úroveň.

Eshdé -  šperky, dekorace, kurzy

Vytvořila pro vás

Eshdé - šperky, dekorace, kurzy

8 netradičních technik malování přes šablony
  • Papírové a plastové šablony jde použít mnoha způsoby. Pět nejčastějších metod poznáte v článku o klasických metodách malování se šablonami
  • A všechny důležité informace k postupům najdete v úvodu do šablonování.
  • Z méně tradičních technik pak můžete vyzkoušet a všelijak kombinovat například ty následující:

1. Obkreslení motivu na šabloně

Obrázek na šabloně obkreslujte tužkami, pastelkami, linery nebo fixy. Šablony nejsou zcela pevné, proto je při obkreslování přidržujte nebo připevněte krepovou páskou. Pásku, třeba na papíře, nejdříve vyzkoušejte. Zjistíte tak, jestli nepoškodí povrch. Obkreslené vzory použijte tak, jak jsou, nebo je využijte jako předlohu, kterou si upravíte dle svých představ.

Obkreslení motivu na šabloně - šablonování

2. Psaní se šablonami

Pokud potřebujete úhledně psát, použijte jako předlohu šablonu se slovy, čísly nebo abecedou. Tužkou, pastelkami, linery nebo fixy opište písmena nejlépe středem ve vyřezané části. Opsané písmo použijte, jak je, nebo ho ještě upravte a ozdobte dle svých představ. Z jednotlivých písmen ve slovech můžete poskládat i vlastní slova.

Psaní se šablonami, písmena

3. Vybarvení vzoru

Pastelkami, voskovkami nebo fixy vybarvěte obrázek nebo slovo na šabloně jako omalovánku. Opět můžete ještě dozdobit.

Vybarvení vzoru - šablonování, práce se šablonami

4. Frotáž

Technikou frotáže se kopíruje struktura různých věcí na papír nebo textil. Jedná se například o listy stromů, vlnitý papír, dřevo, krajka, mince. Použít lze i papírové a plastové šablony, z nichž se zkopírují jejich plné části. Šablony se umístí pod papír nebo látku a po něm či ní se lehce přejíždí tužkou, pastelkami, voskovkami, pastely nebo uhlem tak dlouho, až se reliéf zkopíruje na papír. Předmět, kterým kreslíte, držte tak, ať co největší plocha tuhy leží na papíru. Podobně jako u stínování. Vyzkoušet můžete i váleček s barvou, viz níže.

5. Otisk šablony

Po použití šablony vám na ní zůstane barva. I tu můžete využít. Nabarvenou stranu šablony ještě  otiskněte třeba na papír nebo textil (podle použitého druhu barvy). Pracujte raději rychle. A hned šablonu po otisku sundejte. Barvy totiž většinou rychle schnou. Například papír se může k šabloně přilepit tak, že se při oddělování poškodí. 

Otisky nemusí být jenom vedlejším produktem jiné aktivity, ale mohou být i úmyslné. K tomu dobře poslouží váleček na linoryt, kterým rychle nanesete barvu na šablonu. Více informací najdete níže v bodě Malování válečkem.

Otisk šablony na papír nebo textil

6. Malování válečkem

Válečkem na linoryt se i maluje na papír nebo textil. Barvu jím rozetřete na podložce tak, ať rovnoměrně pokrývá celý jeho povrch. Pracujte raději rychle, barvy často rychle schnou. Nebo použijte pomaluschnoucí barvy přímo na tisk i barvy na textil

Šablonu umístěte:

  • buď pod papír a válečkem tak přejíždějte přímo po papíru, na který se přenese struktura šablony a zabarví se její plné části. Více výše v bodě Frotáž.
  • nebo na papír a válečkem tak přejíždějte po šabloně i papíře, na který se přenesou prázdné části šablony.

Anebo šablonu (pouze plastovou) nabarvěte válečkem. Položte na ni papír, přitlačte rukama po celé ploše a tím otiskněte plné části vzoru. Plastové šablony jsou oblíbené i v grafice, a to při ručním tisku na skleněnou nebo gelovou podložku.

Malování válečkem na textil přes šablonu

7. Kombinace a alternativní použití motivů

Různé motivy a vzory ze šablon se dají kombinovat a skládat dohromady. Jejich části lze použít rovněž alternativním způsobem – např. se změní podstata motivu a použije se k jinému účelu. Z pramenů koňské hřívy se udělá tráva, z okvětních lístků květiny zase zelené listy rostliny.

Kombinování šablon, netradiční šablonování

8. Vrstvení vzorů

Vrstvit vzory ze šablon lze pomocí tónování různých barev. Vzory se kladou na sebe dle vašich představ. Každá vrstva musí dobře zaschnout, jinak se barvy smíchají a změní odstín. U textilu však není vhodné nanášet příliš silné vrstvy barev, ať malba neztratí pružnost.

Vrstvení vzorů, šablonování

Na závěr

Tradiční i netradiční postupy malování se šablonami se mohou krásně doplňovat a různě kombinovat. Nebojte se experimentovat a zkoušet i jiné varianty. Nechte svou fantazii vzkvétat. Vyrobit tak můžete i originální dárky. Naskenujte třeba vaše obrázky vytvořené technikou otisků a nechte z nich udělat kalendář, potisk na tričko nebo hrnek.

Netradiční techniky šablonování
Netradiční techniky šablonování

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli